Ana Sayfa Yap | Sık Kullanılanlara Ekle  |  İletişim  |  Yasal Uyarı
  
 

ANA SAYFA           HAKKIMIZDA           HİZMETLERİMİZ           SİRKÜLERİMİZ           EĞİTİMLERİMİZ           KARİYER           İLETİŞİM

   
   
   
  PRATİK BİLGİLER
» Amortisman Sınırı
»
Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
»
Emlak Vergisi Oranları
»
Fatura Düzenleme Sınırı
»
Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
»
Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
»
Yıllık Ücretli İzinler


DETAYLI BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN
 
    
   
    
   
 
  SİRKÜLERİMİZ 2020
    
Mayıs Ayında Yerine Getirilmesi Gereken Bazı Yükümlülüklere İlişkin Hatırlatmalar

VERGİ LEVHALARININ İNTERNET VERGİ DAİRESİ ÜZERİNDEN YAZDIRILMASI 

408 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile vergi levhalarının işyerine asılması zorunluluğu kaldırılmış, internet vergi dairesinden yazdırılarak işyerinde bulundurulması uygulanmasına geçilmiştir.
Buna göre, mükellefler tarafından verilen gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerine istinaden, Gelir İdaresi Başkanlığınca elektronik ortamda oluşturulan ve internet vergi dairesine aktarılan vergi levhaları, mükellefler tarafından Mayıs ayı sonuna kadar internet vergi dairesinden alınarak yazdırılmak zorundadır. Söz konusu vergi levhalarının vergi dairelerine veya SM, SMMM veya YMM’ lere tasdik ettirilmesi söz konusu değildir. Sistem tarafından verilen onay kodu, vergi levhasının tasdiki hükmündedir.
Vergi levhalarının işyerinde bulundurulmadığının tespiti halinde,  her bir tespit için VUK’ nun 353/4 maddesi uyarınca özel usulsüzlük cezası (2020 yılı için 350 TL ) kesilecektir.

EMLAK VERGİSİ BİRİNCİ TAKSİT ÖDEMESİ

Emlak Vergisi Kanunu’ nun 30’ uncu maddesi uyarınca emlak vergisi birinci taksitinin Mayıs ayı sonuna kadar , ikinci taksitin ise Kasım ayı içinde ödenmesi zorunludur.
Ödenmesi gereken emlak vergisinin % 10’ u oranında hesaplanacak olan Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı’ nın da emlak vergisi taksitleri ile birlikte ödenmesi gerekir. İşyerlerine ait çevre temizlik vergisi tutarının da emlak vergisi taksit süreleri içinde ödenmesi gereği vardır. Bilindiği gibi konutlara ait çevre temizlik vergisi, su faturalarında ayrıca gösterilmek suretiyle tahsil edilmektedir.

Belediyeler, ödenmesi gereken emlak vergisi tutarlarını, emlak sahiplerine bildirmedikleri için emlak vergisi mükelleflerinin, ödenmesi gereken vergiyi belediyelerden öğrenmeleri ve belediyelerin hesapladıkları vergiyi kontrol ettikten sonra ödeme yapmalarını öneririz.
Emlak vergisi, ilgili belediyeye doğrudan ödenebileceği gibi, belediyenin banka hesabına da yatırılabilir. Belediyelerin internet siteleri üzerinden online ödenebilir. 
COVİD – 19 sebebiyle, Hazine ve Maliye Bakanlığı, 518 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belli faaliyet konuları itibariyle bazı mükellefler için mücbir sebep halinin bulunduğunu ilan etmiştir. Tebliğde mücbir sebep kapsamındaki mükelleflerin sadece Mart, Nisan ve Haziran dönemlerine ait KDV ve Muhtasar beyannamelerinin verilme ve ödeme sürelerinin uzatıldığı belirtilmiştir. Dolayısıyla bu mükellefler için tüm mükellefiyetleri kapsayan genel bir mücbir sebep hali söz konusu değildir. Bu nedenle bunların emlak vergilerini normal süresinde ödemeleri gerekmektedir.

Tebliğ ile “ 65 yaş ve üstünde olması” veya “kronik rahatsızlığı” bulunması nedeniyle sokağa çıkma yasağı getirilen mükelleflerin de sokağa çıkma yasağı boyunca mücbir sebep halinde bulundukları kabul edilmiştir. Bunların yerine getiremeyeceği yükümlülükler için herhangi bir belirleme / sınırlama yapılmamıştır. Bu nedenle sokağa çıkma yasağı dolayısıyla mücbir sebep kapsamına giren mükelleflerin, mücbir sebep süresi içinde yerine getirmeleri gereken tüm vergisel yükümlülüklerinin yerine getirilme (bu kapsamda emlak vergisi birinci taksitlerinin ödeme) süresi uzamıştır. Mücbir sebep, sokağa çıkma yasağının kaldırılacağı tarihte sona erecek ve ödenmemiş emlak vergisi birinci taksitinin 15 gün içinde ödenmesi gerekecektir.

Diğer taraftan, 518 sıra no. lu Tebliğin yayımından sonra İçişleri Bakanlığında 03.04.2020 tarihinden itibaren 01.01.2020 tarihinden sonra doğan vatandaşlarımızın da sokağa çıkmaları yasaklanmış olduğundan, bu durumdaki mükelleflerin de 03.04.2020 tarihinden itibaren yerine getirmek zorunda oldukları tüm vergisel yükümlülüklerinin süresi uzamıştır. Dolayısıyla, 01.01.2000 tarihinden sonra doğan kişilerin de Mayıs sonuna kadar ödemek zorunda oldukları emlak vergisi birince taksitinin ödeme süresi uzamış bulunmaktadır. Bu kişilerin mücbir sebep hali, sokağa çıkma yasağının kaldırılacağı tarihte son bulacak ve ödenmemiş emlak vergisi birinci taksitinin bu tarihten itibaren 15 gün içinde ödenmesi gerekecektir. Anılan kişiler için sokağa çıkma yasağı daha önce sonlandırılır ve yasağın son erdiği tarihten itibaren başlayan 15 günlük süre 31 Mayıs 2020 tarihinden önce sona erecek olursa birinci taksit ödeme süresi yasal süre olan 31 Mayıs 2020 tarihinde sona erecektir.

İçişleri Bakanlığınca daha sonra doğum tarihi 01.01.2000 – 01.01.2002 tarihleri arasında (18-20 yaş aralığında ) olmakla beraber, aşağıda sayılan kişiler, 03.04.2020 tarih ve 6235 sayılı Bakanlık Genelgesi ile getirilen sokağa çıkma yasağından muaf tutulduğundan, bunlar için mücbir sebep hali geçerli değildir.

-    Kamu kurum ve kuruluşlarında memur, sözleşmeli personel veya işçi statüsünde görevli olanlar,
-    Özel sektörde düzenli bir işe sahip olan ve sosyal güvenlik kayıt belgesi ile bu durumu belgeleyenler,
-    Tarımsal üretimin sürekliliği açısından önemli bir fonksiyona sahip olan ve iller arasındaki planlama, seyahat ve konaklama koşulları 03.04.2020 tarih ve 6202 sayılı Genelge ile düzenlenen mevsimlik tarım işçileri.

Bu istisnalar 01.01.2002 tarihinden sonra doğanlara (18 yaşından küçüklere) uygulanmayacaktır. Dolayısıyla 01.01.2002 tarihinden sonra doğanlar mücbir sebep hükümlerinden yararlanacaklardır.

YABANCI SERMAYELİ ŞİRKETLERİN VE İRTİBAT BÜROLARININ BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ

4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu’ na (Kanun) istinaden yayımlanan Uygulama Yönetmeliğine göre, yabancı yatırımlarla ilgili ve yayımlanan Uygulama Yönetmeliğine göre, yabancı yatırımlarla ilgili ve istatistik amaçlı olarak kullanılacak bilgilerin yabancı sermayeli şirketler ve ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’ ne (Genel Müdürlük) bildirilmesi gerekmektedir.
01.06.2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Uygulama Yönetmeliğinde değişiklik yapılmış ve Genel Müdürlüğe Kanun kapsamında yer alan şirket ve şubelerin formla yapılan bildirim yükümlülüğü kaldırılmıştır. Bunun yerine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı internet sayfasından erişimi sağlayan “Elektronik Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Bilgi Sistemi” (E-TUYS) üzerinden beyan yükümlülüğü yürürlüğe konulmuştur. Ek-1 Doğrudan Yabancı Yatırımlar için Faaliyet Bilgi Formuyla yapılan söz konusu elektronik beyanın da Mayıs ayı sonuna kadar yapılması gerekmektedir.

İrtibat büroları ile ilgili bildirim yönetiminde herhangi bir değişiklik olmamıştır.

Buna göre irtibat bürolarının faaliyetlerine ilişkin EK4 (İrtibat Bürolarının Faaliyetlerine ilişkin Bilgi Formu)’ nu yine Mayıs ayı sonuna kadar Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğüne göndermeleri gerekmektedir.

YATIRIM İNDİRİMİ STOPAJININ BEYANI VE ÖDENMESİ

Kurumlar Vergisi beyannamesi üzerinde yatırım indiriminden yararlanan mükelleflerin, indirim konusu yaptıkları tutarın, Gelir Vergisi Kanunu (GVK)’ nun mülga Ek 1-6’ ncı maddelerine istinaden hak kazanılan yatırım indirimine ilişkin kısımları üzerinden, GVK’ nun geçici 61 ve 69 uncu maddelerine istinaden % 19,8 oranında stopaj yapılması gerekmektedir. Bu stopajın kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde indirim yapılması ile doğduğu kabul edildiğinden, kar dağıtımı yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği dönemi takip eden ayın 23’ üncü günü akşamına kadar verilecek muhtasar beyanname ile beyan edilerek, aynı ayın 26’ ncı günü akşamına kadar ödenmesi gerekmektedir.

127 sayılı VUK Sirküleri ile 30.04.2020 günü sonuna kadar verilmesi gereken 2019 hesap dönemine ait Kurumlar Vergisi beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 01.06.2020 tarihine kadar uzatılmış olduğundan, bu tarihe kadar verilecek 2019 yılı Kurumlar Vergisi Beyannameleri üzerinde indirim konusu yapılacak yatırım indirimi tutarları üzerinden % 19,8 oranında hesaplanacak yatırım indirimi stopajlarının izleyen ay lan Temmuz 2020 ayının 23’ üncü günü akşamına kadar verilecek muhtasar beyanname ile beyan edilmesi ve aynı ayın 26’ ncı günü akşamına kadar ödenmesi gerekmektedir.

Bilindiği gibi GVK mülga Ek 1-6 ncı madde kapsamına giren yatırımlar dışındaki, yani GVK’ nun mülga 19’ uncu maddesi kapsamındaki yatırımlardan kaynaklanan yatırım indirimi haklarının kullanımı stopaj gerektirmemektedir. 

VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ ÖDEMELERİ

Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’ nun 19’ ncu maddesine göre veraset ve intikal vergisinin, tahakkukundan itibaren 3 yılda ve her Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki (toplamda 6) eşit taksitte ödenmesi gerekir. Yarışma ve çekilişlerde kazananlara ödenecek ikramiyeler ile 5602 sayılı Kanunla tanımlanan şans oyunları dolayısıyla dağıtılacak ikramiyelerden kesilen vergiler ise beyanname verme süresi içinde ödenmek zorundadır.

YURTİÇİNDEN VE YURTDIŞINDAN SAĞLANAN YABANCI PARA NAKDİ KREDİLER İLE DÖVİZE ENDEKSLİ KREDİLERİN TOPLAMI 15 MİLYON ABD DOLARI VE ÜSTÜNDE OLAN FİRMALARIN MERKEZ BANAKSINA SÜREKLİ BİLDİRİM VE BAĞIMSIZ DENETİM YAPTIRMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Yurtiçinden ve yurtdışından sağlanan yabancı para nakdi krediler ile dövize endeksli kredilerin toplamı 15 milyon ABD Doları ve üstünde olan firmalara T.C. Merkez Bankasına (TCMB) sürekli bildirim ve bağımsız denetim yaptırma yükümlülüğü bulunmaktadır. 
Yıllık hesap dönemine ilişkin bildirilen verilerin denetiminin, bu verilerin ara dönemlerde bildirilen veriler ile tutarlılığının denetiminin denetçi tarafından KGK düzenlemelerine uygun olarak izleyen yılın 31 Mayıs tarihine kadar tamamlanması gerekmektedir.

Bilgilerinize sunulur.

Saygılarımızla,


 


 
   BASINDAN HABERLER
 
 
 
   GÜNCEL MEVZUAT
 
 
 

                        


MORES BAĞIMSIZ DENETİM VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. 

İSTANBUL OFİS

Adres
Tel
Faks
E-Posta

:
:
:
:

Sahrayıcedid Mah. Atatürk Cad. No: 57 Dilkum Sitesi 6 Blok K: 3 D: 18 Kadıköy / İstanbul
0 216 - 251 19 09
0 216 - 251 19 09
info@moresymm.com



Web Tasarım:
 
www.MuhasebeTR.com